METAL TEKNOLOJİSİ ALANI
Metal sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle metal sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır
Ülkelerin gelişimi, mesleklerinde bilgi ve teknolojiyi yakalamış insan gücü ile ölçülmektedir. Öğretmenlerin rehberliğinde öğrencilerin bilgi ve teknolojiye ulaştırılması, yetiştirilmesi ve yüksek öğretime hazırlanması endüstriyel teknik okullarında yapılmaktadır.
Metal Teknolojisi alanı, sanayinin istediği gibi mesleğinde yeniliklere açık ve nitelikli insan yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Metalleri sıcak veya soğuk olarak biçimlendirme, kaynak işleri, ısıl işlemler, malzeme muayene yöntemleri, mesleği ile ilgili CNC tezgâhlarında çalışma konularının verildiği meslek alanıdır.
Metal Teknolojisi Alanı Öğretim Programında;
1. Kaynakçılık
2. Demir Doğrama
3. Çelik Konstrüksiyon
4. Isıl İşlem
Dalları yer almaktadır
Okulumuzda bu dallardan Kaynakçılık konusunda eğitim verilmektedir.
KAYNAKÇILIK: Metal Teknolojisi alanında kaynakçılık mesleğinden mezun olan öğrenciler lise seviyesinde genel kültür derslerinin yanı sıra; temel soğuk ve sıcak şekillendirme, endüstride ihtiyaç duyulan TIG, MIG-MAG, elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, malzeme muayene, bilgisayar katı modelleme, temel elektrik ve teknik yabancı dil konularında bilgi, beceri olarak eğitim almaktadır.
DÜNYADA VE TÜRKIYEDE METAL SANAYİ
Metal sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle metal sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır.Ülkemiz hammadde kaynakları açısından,genç nüfus yoğunluğu bakımından ve jeopolitik konumundan dolayı dünya sanayisinin lojistik ve stratejik noktalarından biri haline dönüşmüştür. Enerj, santralleri, çelik köprüler, çelik stadyum ve kapalı çatıları, Basınçlı kazanlar gibi kritik öneme haiz bir çok imalat artık ülkemiz endüstriyel tecrübesinde imal edilebilmektedir. Tüm bu imalatlarda kaynak teknolojisi en üst tekniklerle uygulanmaktadır. Dolaylı olarak endüstrinin bu ihtiyacını karşılayacak donanımlı kaynakçı ve montajcıları yetiştirmek büyük önem arz etmektedir.
Okulumuz Metal Teknolojisi Alanı olarak endüstriyel gelişimlere odaklanmış bir şekilde atölye ortamında her türlü çelik konstrüksiyon imalatı gerçekleştirilebilecek durumdadır. Okulumuzda gerçekleşen bazı imalat süreçleri aşağıdaki fotoğraflarda görselleştirilmiştir.