MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI
Motorlu taşıtlar sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle motorlu taşıtlar sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte motorlu taşıtlar sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Motorlu taşıtlar sektörüyle bağlantılı ana sanayindeki bir kişinin, yan sanayide beş kişiye istihdam oluşturduğu belirtilmektedir. Ayrıca akaryakıt istasyonları, motorlu taşıtlar sektörüne yönelik reklam ve sigorta hizmetleri, oto kiralama şirketleri, kara yolu ve deniz taşımacılığı, inşaat ve tarım hizmetleri, otopark hizmetleri, yedek parça, satış ve satış sonrası hizmetler gibi sektörle ilişkili iş kolları düşünüldüğünde geniş çaplı, dolaylı bir istihdam yaratıldığı da bir gerçektir.
Sektör; dünyada ve Türkiye'de insan ve yük taşımacılığı amacına yönelik olarak kullanılan araçların, iş makinelerinin imalatını yapan ve satış sonrası hizmetleri yapmak amacı ile kurulan fabrikalar, yetkili ve özel servisler, tamir bakım atölyelerini kapsayan özel ve resmî kurum, kuruluşların bütünü olarak tanımlanmaktadır.
Motorlu araçlar sektörünün dünya ekonomilerindeki lokomotif sektör olma özelliği, ekonominin diğer sektörleriyle olan organik ilişkisine dayanmaktadır. Bu sektör, demir-çelik, petrokimya, lastik, elektrik-elektronik gibi sektörlerdeki teknolojik gelişmelerin sürükleyicisidir. Turizm, alt yapı, inşaat, ulaştırma ve tarım sektörlerinin gereksinim duyduğu her çeşit motorlu araç sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu nedenle sektördeki değişimler ekonominin tümünü yakından etkilemektedir.
Türkiye'deki motorlu araçlar sektörü, üretimde ulaşılan kalite süreci ve yüksek verimlilik nedeniyle uluslararası pazarlar için yeni bir üretim merkezi hâline gelmiş bulunmaktadır. Otomotiv sektörü her geçen gün teknolojiye, insan kaynaklarına, bilgiye ve kalite eğitimine daha fazla yatırım yapmaktadır.
Türkiye'deki motorlu taşıtlar sektöründe faaliyet gösteren firmalar gelişmelere ayak uydurabilmek ve rekabetçi üstünlüklerini sürdürebilmek için dünyada uygulanan modern üretim yöntemlerini ve yönetim sistemlerini kullanmaktadır. Bu nedenle ülkemizdeki motorlu taşıtlar sektörü ana ve yan sanayisi ile birlikte çok önemli bir gelişim potansiyelini yakalamış ve büyük ihracat kapasitesine erişmiştir. Bunun sonucu olarak Türkiye'deki motorlu araçlar sektörünün çok kısa bir süre içinde 500 bin araç ihraç edebilecek düzeye gelmesi ve 8-8,5 milyar dolarlık gelir elde etmesi beklenmektedir. Türkiye'nin bu özelliği ile yakın bir gelecekte başta Avrupa olmak üzere dünyanın alternatif araç ve yedek parça üretim merkezi olması öngörülmektedir.
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında; Motorlu Araçlar Teknolojisi uygulamalarında yer alan meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli kişiler olarak yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Motorlu araçlar alanında araçların mekanik sistemlerinin, otomotiv elektromekanik sistemlerinin, iş makineleri sistemlerinin ve hidrolik sistemlerinin, otomotiv gövdelerinin, otomotiv boyasının bakım ve onarımlarını yapabilen ve mesleki gelişmeleri takip ederek kendini geliştiren bireylere ihtiyaç duymaktadır.
MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI;
1. Otomotiv Elektromekanik,
2. Otomotiv Gövde,
3. Otomotiv Boya,
4. İş Makineleri dalları yer almaktadır.
Şu anda; bölgemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak okulumuzda bu dallardan; İş Makineleri dalı faaliyettedir.
İŞ MAKİNELERİ BAKIM VE ONARIMCISI
Tanımı
İş makineleri bakım ve onarımcısı, inşaat, kazı, kaldırma ve yol yapım işlerinde kullanılan iş makinelerinin (dozer, greyder, kepçe vb.) tüm sistemlerin arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma becerisine sahip, nitelikli kişidir.
Görevleri
- İş makinesinin kontrolünü yapmak ve arızalı parçayı tespit etmek,
- Arızalı parçaları sökmek, bakımını yapmak, onarmak, ayarlarını yapmak, yerine monte etmek veya yenisiyle değiştirmek,
- Onarım sonrasında basınç ve verim testlerini yaparak çalışıp çalışmadığını kontrol etmek,
- Sipariş listesi çıkarmak ve maliyet hesabı yapmak,
- İş makinelerinin periyodik bakımlarını yapmaktır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Motorlu araçlar sektöründe çalışmak isteyenlerin; duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda, ellerini ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, titiz, bedenen ve ruhsal açıdan sağlıklı, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilme yeteneğine sahip, analiz ve yorum yapabilen, sorun çözme yeteneğine sahip, takım ve ekip çalışmasına yatkın olan kimseler olmaları gerekir.
Bu alandaki mesleklerde çalışacak kişilerin;
- Matematik alanında yetenekli,
- Fen bilimlerine meraklı,
- Mekanik problem çözebilen,
- Ellerini ustalıkla kullanabilen,
- Mekanik ve göz el koordinasyonu yeteneği olan,
- Sabırlı ve dikkatli,
- Yorum ve analiz yeteneği olan,
- Temiz ve düzenli çalışan, kişiler olmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Motorlu araçlar teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda kendi iş yerlerini açabildikleri gibi;
1. Otomotiv servisleri,
2. Otomotiv bakım ve onarım atölyeleri,
3. Otomotiv fabrikaları,
4. Otomotiv satış noktaları,
5. Sigorta şirketleri,
6. İş makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Diploma almaya hak kazanan öğrenci, motorlu araçlar teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı yüksek öğretim programlarına devam edebilir.
Lisans Programları;
Enerji sistemleri mühendisliği
İmalat mühendisliği
Makine mühendisliği
Makine ve imalat mühendisliği
Mekatronik mühendisliği
Otomotiv mühendisliği
Gemi makineleri işletme mühendisliği
İş sağlığı ve güvenliği
Uçak gövde –motor
Uçak gövde –motor bakım
Ön Lisans Programları;
Alternatif enerji kaynakları teknolojisi Metalurji
Elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı Oto boya ve karoseri
Endüstriyel kalıpçılık Otomotiv teknolojisi
Gemi makineleri işletme Raylı sistemler makine teknolojisi
Grafik tasarımı Sivil savunma ve itfaiyecilik
İş makineleri operatörlüğü Sondaj teknolojisi
İş sağlığı ve güvenliği Tarım makineleri
İşçi sağlığı ve güvenliği Tarımsal ürünler muhafaza ve depolama teknolojisi
Makine Uçak teknolojisi
Mekatronik